Novoročné prasiatka

  • Foodblogerka Veronika
  • ľahké

Nech vám tieto prasiatka prinesú v Novom roku veľ šťastia.

  • Novoročné prasiatka

Cesto:

500ghladkej múky
250 mlvlažného mlieka
1/2 ČL soli
1,5 PLcukru
1/2 kockyčerstvého droždia
2 ksvajíčok
100 ml oleja Heliol
Heliol

Náplň:

250 gtvarohu
3 PL slivkového lekváru
3 PL mletých vlašských orechov
1 škoricový cukor
1vanilkový cukor

Na zdobenie:

Postup

1.

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme 1 PL cukru, soľ a vajíčka. V menšej miske si urobíme kvások – do vlažného mlieka pridáme ½ PL cukru a rozdrobené droždie. Kvások premiešame a necháme vzísť na teplom mieste asi 15 minút. Do rozmiešaného cesta pridáme kvások a metličkami určenými na hnietenie celú zmes premiesime. Na koniec pridáme olej a miesime dovtedy, kým sa nám cesto nezačne odlepovať od misy. Vymiesené cesto posypeme troškou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 45 minút.

2.

Vykysnuté cesto preložíme na dosku jemne vysypanou múkou a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Z cesta vykrajujeme kruhy o priemere 7 – 10 cm. Zo zvyškov cesta si vykrojíme ten istý počet menších kruhov (3 – 4 cm) na nošteky a dvojnásobný počet trojuholníčkov na ušká.

3.

Do každého väčšieho kruhu (7 – 10 cm) dáme 1 PL plnky a spojíme ho ďalším kruhom. Prasiatka ukladáme na plech spojom nadol. Vrchnú stranu potrieme vajíčkom a nalepíme nošteky. Do nošteka môžeme vložiť 2 klinčeky alebo s pomocou lievika spravíme dve prázdne dierky. Potom prilepíme ušká a oči. Na oči môžeme použiť dve hrozienka alebo čokoládové kvapky.

4.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 15 – 20 minút. Hotové prasiatka necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich môžeme zabaliť do darčekovej fólie, previazať stužkou a darovať pre šťastie.

Podobné recepty

Cibuľové krúžky

Grilovaný sendvič

Vybrané články

Ako skladovať kavu?

Základy pečenia drobného pečiva

Buďte pravidelne informovaný
o novinkách a nových receptoch

Chuti.sk na Facebooku Staňte sa aj vy
fanúšikom Chutí.sk

Chcem byť fanúšikom