Jahňacie kotlety s mätovým rizotom

  • Fooodblogerka Monika
  • stredne ťažké

Jahňacie mäsko a mätové rizoto? My si myslíme, že ideálna jarná kombinácia. Vyskúšajte a neodoláte.

  • Jahňacie kotlety s mätovým rizotom
8 ksjahňacích kotliet
3 vetvičky čerstvej mäty
1 štipkasoľ
1 štipkačierne korenie
150 ml oleja Raciol
Raciol
250 gryže
1 kscibule
2 PL oleja Raciol
Raciol
500 mlzeleninového vývaru
100 gmrazeného hrášku
5 vetvičiekčerstvej mäty
50 gmasla
1 hrsťlístkov mäty na ozdobu

Postup

1.

Lístky mäty nasekáme na jemno a zmiešame s olejom Raciol, soľou a korením. Jahňacie kotlety necháme v marináde ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.

2.

Na rizoto si pripravíme široký nízky hrniec, v ktorom zohrejeme olej Raciol. Vývar dáme do druhého hrnca a počas varenia rizota ho udržiavame v teple. Ideálne ak sa ohrieva na najnižšom plameni. Do hrnca s olejom pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, chvíľu premiešame a pridáme ryžu. Opäť premiešame a podlejeme trochou vývaru a ďalej neustále miešame. Rizoto podlejeme vždy keď sa vývar odparí. Kým je ryža uvarená trvá to cca 20 - 25 minút.

3.

Po 15 minútach varenia zoberieme 1 naberačku vývaru a rozmixujeme v nej mrazený hrášok s väčšinou mäty (iba lístky) na hladké pyré. Pyré potom prelejeme do hrnca s rizotom a varíme, kým rizoto nie je mäkké. Pred dovarením by malo mať rizoto mierne tekutú formu. Potom ho odstavíme zo sporáku, pridáme maslo a za stáleho miešania ho necháme roztopiť. Podľa chuti potom rizoto osolíme a okoreníme.

4.

Kotlety jemne utrieme papierovou utierkou, aby sme mäso zbavili lístkov mäty, ktoré by sa pri pečení spálili. Kotlety opečieme sprudka na panvici z každej strany a dáme ich na cca 5-7 minút dopiecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov.

5.

Upečené kotletky podávame na rizote, ktoré ozdobíme ešte lístkami čerstvej mäty.

Podobné recepty

Kuracie stehná s feniklovou plnkou

Pečené kura na citróne

Vybrané články

Základy pečenia drobného pečiva

Prospešné čerešne

Prospešné čerešne
Zelenina a ovocie
Prospešné čerešne

Buďte pravidelne informovaný
o novinkách a nových receptoch

Chuti.sk na Facebooku Staňte sa aj vy
fanúšikom Chutí.sk

Chcem byť fanúšikom