Domáca kapustová polievka
- Foodblogerka Bianka
- stredne ťažké
- 5
Štedrý večer klope na dvere? Nevadí, pripravte si túto chutnú kapustovú polievku a základ štedrovečerného menu je na svete.
Na polievku:
1 kg | kvasenej kapusty |
3 ks | mrkvy |
1 ks | cibule |
300 g | bravčové plece |
1 a 1/2 l | vody |
100 ml | oleja Raciol |
1 ks | stručika cesnaku |
2 ČL | červená paprika |
trocha | sušených húb |
trocha | soli |
Na mäsové guľky:
400 g | bravčové plece |
2 ks | stručiky cesnaku |
1/2 PL | soli |
2 PL | sladká paprika |
3/4 PL | mletá rasca |
1/2 PL | mleté čierne korenie |
Postup
Do veľkého hrnca si dáme variť: kvasenú kapustu aj s vodou, 3 mrkvy nakrájané na väčšie kusy, 1 cibuľa aj so šupou, bravčové plece v celku a dolejeme vodou, pridáme sušené huby. Podľa chuti pridáme bobkový list, celú rascu a chilli papričku.
Varíme na miernom ohni cca 2 hodiny.
Počas toho si pripravíme guľky. Zmiešame pomleté bravčové plece, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, sladkú papriku, mletú rascu a čierne korenie. Dôkladne premiešame, ideálne rukou, aby sa chute prepojili a dostali do mäsa. Potom umytou a vlhkou rukou tvarujeme rovnako veľké guľky. S priemerom cca 2,5 cm a ukladáme si ich na tácku. Asi tak 5 guliek dáme do polievky hneď pri začiatku varenia, aby sa polievka ochutila, zvyšné opražíme na panvici, keď si dáme Raciol. Vďaka tomu sa nám pekne spoja a nerozpadnú sa.
Do výpeku z opražených guliek pridáme cesnak a červenú papriku a túto zápražku cca 20 minút pred dovarením pridáme do kapustnice. Do zapraženej kapustnice pridáme guľky a povaríme cca 10 - 15 minút. Dochutíme soľou, ak je treba a kapustnica je hotová.