Vianočný Štedrák

  • Fooodblogerka Monika
  • stredne ťažké

Tradičný chutný Vianočný Štedrák od foodblogerky Moniky

  • Vianočný Štedrák
  • Vianočný Štedrák

Na cesto:

750 ghrubej múky
250 ghladkej múky
500 mlmlieka
1 ksDroždia
125 gcukru
125 g Palmarinu
Palmarin
1 PLTuk na vymastenie
4 ksžĺtok

Na orechovú plnku:

200 gmletých orechov
100 gpráškového cukru
0,5 dclrumu
125 mlmlieka

Na tvarohovú plnku:

360 gtvarohu
3 ksvajec
100 gpráškového cukru
100 mlmlieka
1 PLvanilkového cukru
30 ghrozienok

Na makovú plnku:

200gmletého maku
100 mlmlieka
100 gpráškového cukru

Na lekvárovú plnku

400 gslivkového lekváru

Postup

1.

Z vlažného mlieka, kvasníc a 2 PL cukru nechajte vzísť kvások.

2.

Zmiešajte múku, pridajte Palmarin, 3 žĺtka, kvások a zvyšný cukor. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho vykysnúť na dvojnásobok objemu.

3.

Pripravte si jednotlivé plnky zmiešaním potrebných surovín.

4.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 častí a postupne každú časť vyváľkajte. Do pekáča vymazaného tukom dajte prvú časť cesta a rovnomerne ho potrite orechovou plnkou. Opatrne dajte druhú časť cesta a potrite makovou plnkou. Takto postupujte aj s lekvárom a ako poslednú dajte tvarohovú plnku. Z posledného kusu cesta nakrájate prúžky, ktorými ozdobte vrch koláča. Potrite ho rozšľahaným žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečte približne 70 až 75 minút.

Podobné recepty

Vianočné ríbezľové rezy

Kačacie prsia na víne

Kačacie prsia na víne
stredne ťažké
Kačacie prsia na víne

Vybrané články

Aby koláč neklesol

Prospešné čerešne

Prospešné čerešne
Zelenina a ovocie
Prospešné čerešne

Buďte pravidelne informovaný
o novinkách a nových receptoch

Chuti.sk na Facebooku Staňte sa aj vy
fanúšikom Chutí.sk

Chcem byť fanúšikom