Vianočný Štedrák

  • Fooodblogerka Monika
  • stredne ťažké

Tradičný chutný Vianočný Štedrák od foodblogerky Moniky

  • Vianočný Štedrák
  • Vianočný Štedrák

Na cesto:

750 ghrubej múky
250 ghladkej múky
500 mlmlieka
1 ksDroždia
125 gcukru
125 g Palmarinu
Palmarin
1 PLTuk na vymastenie
4 ksžĺtok

Na orechovú plnku:

200 gmletých orechov
100 gpráškového cukru
0,5 dclrumu
125 mlmlieka

Na tvarohovú plnku:

360 gtvarohu
3 ksvajec
100 gpráškového cukru
100 mlmlieka
1 PLvanilkového cukru
30 ghrozienok

Na makovú plnku:

200gmletého maku
100 mlmlieka
100 gpráškového cukru

Na lekvárovú plnku

400 gslivkového lekváru

Postup

1.

Z vlažného mlieka, kvasníc a 2 PL cukru nechajte vzísť kvások.

2.

Zmiešajte múku, pridajte Palmarin, 3 žĺtka, kvások a zvyšný cukor. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho vykysnúť na dvojnásobok objemu.

3.

Pripravte si jednotlivé plnky zmiešaním potrebných surovín.

4.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 častí a postupne každú časť vyváľkajte. Do pekáča vymazaného tukom dajte prvú časť cesta a rovnomerne ho potrite orechovou plnkou. Opatrne dajte druhú časť cesta a potrite makovou plnkou. Takto postupujte aj s lekvárom a ako poslednú dajte tvarohovú plnku. Z posledného kusu cesta nakrájate prúžky, ktorými ozdobte vrch koláča. Potrite ho rozšľahaným žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečte približne 70 až 75 minút.

Podobné recepty

Treska s mandľami a zemiakovou kašou

Tvarohovo orechové rezy s medom a čokoládou

Vybrané články

Skladovanie zeleniny a ovocia

Skladovanie zeleniny a ovocia
Zelenina a ovocie
Skladovanie zeleniny a ovocia

Základy pečenia drobného pečiva

Buďte pravidelne informovaný
o novinkách a nových receptoch

Chuti.sk na Facebooku Staňte sa aj vy
fanúšikom Chutí.sk

Chcem byť fanúšikom