Jahňacie kotlety s mätovým rizotom
- Fooodblogerka Monika
- stredne ťažké
- 0
Jahňacie mäsko a mätové rizoto? My si myslíme, že ideálna jarná kombinácia. Vyskúšajte a neodoláte.
8 ks | jahňacích kotliet |
3 vetvičky | čerstvej mäty |
1 štipka | soľ |
1 štipka | čierne korenie |
150 ml |
oleja Raciol
![]() |
250 g | ryže |
1 ks | cibule |
2 PL |
oleja Raciol
![]() |
500 ml | zeleninového vývaru |
100 g | mrazeného hrášku |
5 vetvičiek | čerstvej mäty |
50 g | masla |
1 hrsť | lístkov mäty na ozdobu |
Postup
Lístky mäty nasekáme na jemno a zmiešame s olejom Raciol, soľou a korením. Jahňacie kotlety necháme v marináde ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.
Na rizoto si pripravíme široký nízky hrniec, v ktorom zohrejeme olej Raciol. Vývar dáme do druhého hrnca a počas varenia rizota ho udržiavame v teple. Ideálne ak sa ohrieva na najnižšom plameni. Do hrnca s olejom pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, chvíľu premiešame a pridáme ryžu. Opäť premiešame a podlejeme trochou vývaru a ďalej neustále miešame. Rizoto podlejeme vždy keď sa vývar odparí. Kým je ryža uvarená trvá to cca 20 - 25 minút.
Po 15 minútach varenia zoberieme 1 naberačku vývaru a rozmixujeme v nej mrazený hrášok s väčšinou mäty (iba lístky) na hladké pyré. Pyré potom prelejeme do hrnca s rizotom a varíme, kým rizoto nie je mäkké. Pred dovarením by malo mať rizoto mierne tekutú formu. Potom ho odstavíme zo sporáku, pridáme maslo a za stáleho miešania ho necháme roztopiť. Podľa chuti potom rizoto osolíme a okoreníme.
Kotlety jemne utrieme papierovou utierkou, aby sme mäso zbavili lístkov mäty, ktoré by sa pri pečení spálili. Kotlety opečieme sprudka na panvici z každej strany a dáme ich na cca 5-7 minút dopiecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov.
Upečené kotletky podávame na rizote, ktoré ozdobíme ešte lístkami čerstvej mäty.