Slepačí vývar s knedlíčkami
- Fooodblogerka Monika
- ľahké
- 0
Klasický slepačí vývar s chutnými knedlíčkami, ktoré ho spravia špeciálnym.
1/2 | Sliepky |
3 ks | mrkvy |
1 ks | petržlen |
1/4 ks | zeleru |
1/4 ks | póru |
1 ks | cibuľa |
2 ks | bobkový list |
4 ks | nového korenia |
1 ks | vetvička petržlenovej vňate |
2 PL |
oleja Heliol
![]() |
Na knedlíčky:
75 g | vareného údeného mäsa |
1 ks | vajce |
120 g | krupice |
1 hrsť | nasekanej petržlenovej vňate |
1 štipka | čierne korenie |
1 štipka | soli |
Na podávanie:
1 ks | mrkva na prúžky |
1 ks | jarná cibuľka |
1 hrsť | petržlenovej vňate |
Postup
Koreňovú zeleninu nakrájame na väčšie kusy. Pór očistíme a prekrojíme na polovicu. Cibuľu nešúpeme ale zbavíme fúzikov, v ktorých zvykne byť hlina.
Vo väčšom hrnci rozpálime olej Heliol, pridáme koreňovú zeleninu, pór a cibuľu. Zeleninu restujeme niekoľko minút, kým nechytí hnedú farbu. Potom ju podlejeme cca 3 litrami vody, pridáme sliepku, soľ, nové korenie, bobkový list a čerstvú petržlenovú vňať.
Polievku necháme zovrieť, stíšime plameň a varíme minimálne 2 hodiny, ideálne aj tri na najmenšom plameni.
Na knedličky nakrájame varené údené mäso na drobno. Zmiešame ho s vajíčkom, petržlenovou vňaťou, korením a postupne pridávame krupicu a vypracujeme lepivejšie cesto.
Ruky si trochu pomúčime krupicou a ručne vypracujem knedličky. Varíme ich vo vriacej vode kým nevyplávajú na povrch (cca 12 - 15 minút).
Do taniera dáme zeleninu na ozdobu, na ňu poukladáme knedličky, zalejeme vývarom a posypeme vňaťou.